Wat houdt het in om trainee te zijn bij Twentse Kracht? We geven je graag een in kijkje!

Om in ontwikkeling te blijven en inzicht te geven in ons traineeship, houden we onszelf en onze trainees graag scherp. Daarom beantwoordt elke trainee op bepaalde momenten, op zijn of haar eigen manier de volgende vragen:

  • Waar staat de gemeente als organisatie over 2 jaar?
  • Wat heeft de traineeship tot nu toe gebracht?
  • Van welke collega leer jij het meest?
  • Wat zou jij doen als je een dag burgemeester van jouw gemeente bent?
Blog
Elke acht maanden een nieuwe uitdaging

De Trainees 2021 - 2023 stellen zich graag aan je voor...

Oud Trainees aan het woord

Het traineeship blijft een bijzonder waardevolle tak van Twentse Kracht. Wat een inzicht geeft het de organisatie én de young professional. Ook levert het betrokken, enthousiaste en kundige collega's op, want veel oud trainees vinden hun plek binnen de Twentse arbeidsmarkt. In ieder geval is het een kickstart voor de trainee en een boost voor de organisatie. Lees hieronder de verhalen van trainees van verschillende jaargangen en laat je inspireren. Interesse in de functie van een trainee, of heb je een opdracht beschikbaar als 1 van onze aangesloten partnerorganisaties zijnde? Neem contact met ons op!

Jelly van der Weerd
Trainee 2013 - 2015

Welke organisaties heb je tijdens je trainee periode gezien en op welke onderwerpen heb je je ingezet?

Ik heb vier opdrachten gedaan:
- Gemeente Hengelo: opzetten strategische personeelsplanningscyclus. Leuk detail is dat dat nu opnieuw op onze HR-agenda staat. Welkom in gemeenteland ;-)
- Gemeente Rijssen-Holten: ik was de pilot trainee voor gemeente Rijssen-Holten en ondersteunde daar alle afdelingsmanagers en directie met hun organisatieontwikkeling.
- Gemeente Hengelo: ik was projectleider maatschappelijke takenverkenning bij de afdeling financiën.
- Regio Twente: onze gezamenlijke traineeopdracht was het doorontwikkelen van het traineeship Netwerkstad Twente tot het traineeship Twentse Overheid 

Hoe heb je je periode als Trainee ervaren en wat heeft het je gebracht?

Ik vond het een enorm waardevolle periode! Terugkijkend heeft het me een brede basis gegeven op al het werk wat de gemeente doet. Daarnaast heeft het me organisatiesensitiviteit gegeven doordat je in sneltreinvaart kennismaakt met verschillende organisaties. Tot slot is mijn netwerk in Twente door het traineeship echt heel goed, dat maakt dat ik me er enorm thuis voel ondanks dat ik hier niet woon. Tijdens het traineeship vond ik het meestal leuk (ook met de andere trainees, daar heb ik een mooie vriendschap aan over gehouden), daarnaast vond ik het ook af en toe zoeken, maar juist dat is super leerzaam geweest.

Wat doe je nu en wat is je kijk als young professional op de Twentse Overheid?

Ik werk sinds 1 september 2021 als teammanager HRM bij gemeente Hengelo. Iemand heeft mij ooit een mooi advies gegeven: sta altijd in je werk alsof je 35 bent: oud genoeg om je voldoende ervaren te voelen en je te laten horen (als je jonger bent dan 35) en jong genoeg om te weten dat je de waarheid niet in pacht hebt (als je ouder bent dan 35).

Remy Maessen
Trainee 2013- 2015

Welke organisaties heb je tijdens je trainee periode gezien en op welke onderwerpen heb je je ingezet?

Het eerste de binnenstad van Hengelo. Ik kreeg als opdracht om een visie op de binnenstad te schrijven. De leegstand nam hand over hand toe en het was middenin de economische crisis. Ik kreeg alle ruimte om volop in gesprek te gaan met alle belanghebbenden.
Daarna ging ik aan de slag voor de gemeente Almelo, waar ik de opdracht kreeg te onderzoeken of de gemeenteadvertentie nog recht van bestaan had. Dat klinkt heel klein en suf, maar het was echt leuk om op te pakken. Samen met inwoners hebben we onderzocht of die advertentie moest blijven en hoe die er dan uit zou moeten zien.
Tenslotte de Regio Twente. Daar was ik betrokken bij het programma TwenteWerkt! om te komen tot een toekomstbestendige arbeidsmarkt. Van dichtbij zag ik hoe TwenteBoard werd opgericht: een samenwerking tussen overheid, ondernemers, onderwijs en onderzoek. Ik zag ook dat we als overheid allerlei dingen kunnen bedenken, maar dat je juist door het partnerschap verder komt.

Hoe heb je je periode als Trainee ervaren en wat heeft het je gebracht?

Nog naast het feit dat we enorm veel plezier hebben gehad, door met 10 jonge mensen in de overheid gedropt te worden, heeft het me ook echt gevormd in mijn carrière. Het was echt heel waardevol om samen met meerdere jonge mensen dat avontuur aan te gaan. Ook heeft het me echt geholpen om overheidsorganisaties van binnen te leren kennen. Het is een spoedcursus omgevingssensitiviteit. Bovendien merkte ik dat de vrije rol die je als trainee hebt, me op het lijf is geschreven: je krijgt echt de ruimte om problemen dwars door beleidsafdelingen en zelfs dwars tussen overheid en samenleving op te pakken. Dat geeft enorme voldoening. Tegelijkertijd heeft het me ook wel als mens gevormd: steeds als je gewend was in een organisatie, zat je tijd weer erop en kon je weer opnieuw beginnen. Dat is echt wel spannend, maar een traineeship dwingt je om steeds weer opnieuw te landen, steeds weer opnieuw het gesprek met iedereen aan te gaan, steeds weer nieuwe collega's te hebben. Dat maakt dat je uiteindelijk in de rest van je leven denk ik flexibeler en adaptiever wordt. En ja, het cliché is ook waar, je hebt aan het einde van je traineeship echt het best gevulde adresboekje van heel Twente. Van de burgemeester van Enschede tot de marktkoopman in Hengelo: ik kon aan het einde echt iedereen aan elkaar knopen. 

Nikki van Bart
Trainee 2015-2017

Welke organisaties heb je tijdens je trainee periode gezien en op welke onderwerpen heb je je ingezet?

In de periode 2015-2017 was ik trainee en heb ik een kijkje mogen nemen in de keukens van een aantal gemeenten. Mijn eerste opdracht was bij de gemeente Rijssen-Holten, waar ik werkte aan het doorontwikkelen van de gemeentelijke communicatie en het herschrijven van het dienstverleningsconcept. Een opdracht die goed aansloot bij mijn studie communicatiewetenschappen. Na acht maanden ging ik naar de gemeente Almelo, waar ik ondersteunde bij de herijking van subsidies in het sociaal domein. Een heel ander werkgebied waar ik van tevoren nooit aan gedacht had. Maar mijn tijd in Almelo wakkerde mijn interesse voor het sociaal domein aan. Voor de derde opdracht ging ik terug naar de gemeente Rijssen-Holten, waar ik verantwoordelijk werd voor de coördinatie en uitvoering van één integraal uitvoeringsprogramma voor de beleidsplannen WMO, Jeugd en Publieke Gezondheid. Ook nam ik deel aan de lokale projectgroep vervoer, die werkte aan onderwerpen rondom de mobiliteitsbehoefte in het sociaal domein.
Tijdens mijn laatste opdracht zag ik een interessante functie voorbijkomen als onderzoeker bij Kennispunt Twente, een overheidsgerelateerd onderzoeksbureau zonder winstoogmerk. Inmiddels werk ik bijna vijf jaar bij Kennispunt Twente als onderzoeker en voer verschillende opdrachten uit. Van het beheer van inwonerpanels voor verschillende gemeenten, het uitzetten van peilingen onder inwoners en evaluatieonderzoeken binnen het sociaal domein tot aan het meewerken aan de Twentse Onderwijs-Jeugdhulp Monitor en de Twentse Voortijdig Schoolverlaters Monitor.

Hoe heb je je periode als Trainee ervaren en wat heeft het je gebracht?

Mijn tijd als trainee heeft mij gebracht dat ik op een laagdrempelige manier andere werkgebieden heb leren kennen. Zo kwam ik erachter dat naast mijn passie voor communicatie, het sociaal domein me ook interesseert. Ook leer je zó veel mensen kennen….je netwerk wordt een stuk groter! Door te werken voor de Twentse Overheid werk je voor de maatschappij en ook steeds meer samen mét de maatschappij. Als trainee kun je met een ‘frisse blik’ naar situaties kijken en je collega’s daarmee helpen. Ook is het heel fijn (en gezellig) om samen met andere trainees te werken aan gezamenlijke opdrachten en je ervaringen (en verwonderingen) met elkaar te kunnen delen. Al met al vind ik het traineeship een enorme aanrader en zou het iedereen aanbevelen!

Dogan Kosar
Trainee 2017- 2019

Welke organisaties heb je tijdens je trainee periode gezien en op welke onderwerpen heb je je ingezet?

In mijn 1e opdracht kreeg ik de rol van programma-adviseur binnenstad voor de gemeente Hengelo. Er lag een actieplan om van de binnenstad van Hengelo de komende jaren een aantrekkelijk verblijfsgebied te maken voor bezoekers.
Mijn 2e opdracht heb ik uitgevoerd bij de gemeente Hellendoorn. Als projectleider heb ik onderzoek gedaan naar jongerenparticipatie en verschillende participatietools geïnventariseerd.
Mijn 3e opdracht was als projectadviseur bij de gemeente Enschede op het gebied van digitale democratie. Hier heb ik me gefocust op de organisatorische implementatie van een digitale participatietool.

Hoe heb je je periode als Trainee ervaren en wat heeft het je gebracht?

Als trainee vond ik het erg leuk en waardevol om dit traject te doorlopen met andere trainees. De trainingen, intervisies en de gezamenlijke opdracht hebben mij geholpen in mijn persoonlijke en professionele groei. Tijdens het traineeship krijg je een unieke kans om binnen een relatief korte tijd een verkenning te doen naar welk soort werk en werkomgeving past bij jou. Tijdens mijn drie projecten heb ik dan ook mogen proeven en experimenteren om er achter te komen waar ik energie van krijg. Bovendien heb je als trainee ook een bijzondere positie, dit biedt veel ruimte om kritische vragen te stellen en net met een andere invalshoek naar maatschappelijke vraagstukken te kijken. Je daagt niet alleen jezelf uit, maar ook de organisatie waarin je werkt!

Wat doe je nu en wat is je kijk als young professional op de Twentse Overheid?

Met veel plezier werk ik nu al 1,5 jaar bij de raadsgriffie van de gemeente Enschede. Als commissiegriffier ben ik werkzaam voor de stadsdeelcommissies Enschede Noord en Enschede Zuid, daarnaast ben ik secretaris voor de raadscommissie Enschede Akkoord. Vanwege mijn bestuurskundige achtergrond vond ik het politiek-bestuurlijke speelveld binnen de gemeente erg interessant. Het is daarom geweldig dat ik nu het samenspel tussen het politieke en ambtelijke veld van dichtbij mag aanschouwen en hierin mijn bijdrage mag leveren. Het werken als jonge ambtenaar bij de Twentse Overheid is afwisselend en uitdagend. Met het traineeship ben je in ieder geval verzekerd van een goede start!