Trainees worden aangesteld voor een periode van twee jaar. In deze twee jaar voeren alle trainees drie uitdagende projecten uit, van elk acht maanden. De volgende traineeperiode start in september 2025.

De projecten

De projecten worden uitgevoerd bij de deelnemende Twentse overheden. Daarnaast werken de trainees intensief samen. Zo kunnen de trainees vanuit een gezamenlijk, overkoepelend project, worden ingevlogen als flying trainees binnen verschillende organisaties en gaan ze samen op bezoek en aan het werk bij inspirerende organisaties in de omgeving. 
De trainees worden ondergedompeld in een combinatie van werken, leren en persoonlijke ontwikkeling. In de praktijk komt dit neer op een volledige werkweek. Daarvan worden vier dagen besteeds aan de inhoudelijke opdracht bij de opdrachtgever en één dag per week wordt besteed aan opleiding, ontwikkeling en gezamelijke projecten. 

Geschiedenis

Het traineeship is in 2001 gestart binnen Netwerkstad Twente. Als Traineeproject Netwerkstad Twente was het traineeship een samenwerking tussen de Twentse gemeenten Almelo, Borne, Enschede, Hengelo en Oldenzaal én Regio Twente (nu SamenTwente).


In 2015 is het traineeship doorontwikkeld naar Traineeship Twentse Overheid. Vanaf dat moment kregen alle Twentse overheden de kans om deel te nemen en een trainee te verwelkomen. Op dit moment nemen 22 aangesloten overheidsinstanties deel. Alle veertien Twentse gemeenten, Waterschap Vechtstromen, Gemeentelijk Belastingkantoor Twente, Veiligheidsregio Twente, Recreatieschap Twente, Omgevingsdienst Twente, Stadsbank Oost Nederland, Provincie Overijssel en SamenTwente.  

Het Traineeship Twentse Overheid is een buitenkans. En wij zijn niet de enigen die dit zeggen. In 2011 en in 2012 zijn we door Nobiles genomineerd voor het Beste Traineeship. En in 2011 zijn we na deze nominatie door de jury zelfs uitgeroepen tot winnaar in de categorie Overheid. Hier zijn we natuurlijk erg trots op.

Begeleiding

De organisatie van het traineeship is in handen van het projectteam. Dit projectteam bestaat uit afgevaardigden vanuit alle deelnemende organisaties. Patrick Rossen, gemeente secretaris van Twenterand, is namens de Kring van Twentse Gemeentesecretarissen opdrachtgever van het traineeship. Vanuit Twentse Kracht wordt het traineeship ondersteund door Marijn Dijstelberge, als coördinator van het traineeship en leidinggevende van de trainees. 

Als trainee creëer je een uitgebreid netwerk van collega's. Van de gemeentesecretaris tot de beleidsambtenaar en de handhaver in de stad: samen wijzen ze jou de weg, laten ze je ervaringen opdoen, laten ze je reflecteren en geven ze je praktische tips en adviezen.

Contact Trainees

Wil je meer duidelijkheid over een onderwerp of heb je een specifieke vraag?
Neem dan gerust even contact met Marijn op. 
Dat kan via telefoonnummer 06-10923914 of per mail via [email protected].

 

Het Traineeship
bottom image