Remy Maessen
(Trainee 2013- 2015)

Welke organisaties heb je tijdens je traineeperiode gezien en op welke onderwerpen heb je je ingezet?

Het eerste de binnenstad van Hengelo. Ik kreeg als opdracht om een visie op de binnenstad te schrijven. De leegstand nam hand over hand toe en het was middenin de economische crisis. Ik kreeg alle ruimte om volop in gesprek te gaan met alle belanghebbenden.

Daarna ging ik aan de slag voor de gemeente Almelo, waar ik de opdracht kreeg te onderzoeken of de gemeenteadvertentie nog recht van bestaan had. Dat klinkt heel klein en suf, maar het was echt leuk om op te pakken. Samen met inwoners hebben we onderzocht of die advertentie moest blijven en hoe die er dan uit zou moeten zien.

Hoe heb je je periode als Trainee ervaren en wat heeft het je gebracht?

Nog naast het feit dat we enorm veel plezier hebben gehad, door met 10 jonge mensen in de overheid gedropt te worden, heeft het me ook echt gevormd in mijn carrière. Het was echt heel waardevol om samen met meerdere jonge mensen dat avontuur aan te gaan. Ook heeft het me echt geholpen om overheidsorganisaties van binnen te leren kennen. Het is een spoedcursus omgevingssensitiviteit. Bovendien merkte ik dat de vrije rol die je als trainee hebt, me op het lijf is geschreven: je krijgt echt de ruimte om problemen dwars door beleidsafdelingen en zelfs dwars tussen overheid en samenleving op te pakken. Dat geeft enorme voldoening. Tegelijkertijd heeft het me ook wel als mens gevormd: steeds als je gewend was in een organisatie, zat je tijd weer erop en kon je weer opnieuw beginnen. Dat is echt wel spannend, maar een traineeship dwingt je om steeds weer opnieuw te landen, steeds weer opnieuw het gesprek met iedereen aan te gaan, steeds weer nieuwe collega's te hebben. Dat maakt dat je uiteindelijk in de rest van je leven denk ik flexibeler en adaptiever wordt. En ja, het cliché is ook waar, je hebt aan het einde van je traineeship echt het best gevulde adresboekje van heel Twente. Van de burgemeester van Enschede tot de marktkoopman in Hengelo: ik kon aan het einde echt iedereen aan elkaar knopen.